Dikkat Spoiler

Golden Globe'da Gecenin Olayı: Time's Up Hareketi 1

Golden Globe’da Gecenin Olayı: Time’s Up Hareketi

Bu sene Hollywood’un çirkin yüzünü de gördük. Harvey Weinstein ile başlayan taciz skandalları zinciri bütün kadınları harekete geçirdi ve Time’s Up(Süreniz Doldu) adında bir hareket başlatıldı. Bunun anlamı “İşyerinde cinsel istismar, taciz ve eşitsizlik konusunda süre doldu. Şimdi, bununla ilgili bir şey yapmanın zamanı geldi.” 300’den fazla kadın oyuncunun, yazar ve yönetmenin katıldığı bu hareket için Golden Globe ödül töreninde herkesin siyah giymesi çağrısında bulunulmuştu ve bir çok yıldız oyuncu bu harekete katıldı ve siyah giydi.

Golden Globe'da Gecenin Olayı: Time's Up Hareketi 2

Golden Globe'da Gecenin Olayı: Time's Up Hareketi 3

Golden Globe'da Gecenin Olayı: Time's Up Hareketi 4

Golden Globe'da Gecenin Olayı: Time's Up Hareketi 5

Bu hareket sadece kırmızı halıda sınırlı olan bir hareket değil. Bu hareketin öncülerinden Reese Witherspoon yaptığı konuşmada “Bu sene sessizliği bozarak tacize karşı konuşan herkese teşekkür etmek istiyorum. Hepiniz çok cesursunuz. Sizi görüyoruz, sizi duyuyoruz. Ve hikayelerinizi anlatacağız.” dedi. Oprah Winfrey’i de Onur Ödülüne (Cecil B. DeMille Ödülü) layık görüldü ve bu ödülü kazanan ilk siyahi kadın oldu. O da konuşmasında şunları söyledi.

1964’te küçük bir kızken 38. Akademi ödüllerini izliyordum. Anne Bancroft, en iyi erkek oyuncu akademi ödülünü sunuyordu. Zarfı açtı ve tarihi değiştirecek şu kelimeleri söyledi ‘Kazanan Sidney Poitier’. O zamana kadar gördüğüm en şık adam sahneye geldi. Kravatı beyazdı, derisi siyahtı ve tanınıyordu. Daha önce siyahi bir adamın böylesine meşhur olduğunu görmemiştim.

1944’te yılında 6 erkek tarafından tecavüze uğrayan ve bir türlü aradığı adaleti bulamayan Recy Taylor’ı da şu sözlerle andı.

Recy Taylor, bildiğim bir isim ve sizinde bilmeniz gereken bir isim. Genç bir eş ve anneydi. Evden kiliseye doğru yürürken 6 silahlı adam tarafından kaçırıldı ve tecavüze uğradı. Kimseye söylememesi için ölümle tehdit edildi fakat o yaşadıklarını NAACP’ye(Siyahi İnsanların Gelişmesi için Ulusal Birlik) anlattı. Burada çalışan Rosa Parks bu davaya baş araştırmacı olarak atandı ve birlikte adalet aradılar fakat Jim Crow döneminde adalet bir seçenek değildi. Onu mahvetmeye çalışan erkekler hiç bir zaman cezasını çekmedi. Gerçeği söylemeye cesaret etseler de bu kadınların sesi duyulmadı ve kimse inanmadı. Fakat onların zamanı doldu.

Ülkemizde de bir çok şiddet ve taciz olayı yaşanıyor ve bunların çoğu Oprah Winfrey’in de dediği gibi ya duyulmuyor ya da kimse inanmıyor…

 

 

via[BBC]
via[Harper’s Bazaar]


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yorum bırak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.